Stadshart Scootervrij!

Het Stadshart van Amstelveen is een winkelgebied en daarom officieel een voetgangersgebied. Let wel: 'Officieel', want de praktijk is anders. Omdat men in het Stadshart mag fietsen, waren snorfietsen er vele jaren lang 'dus' ook toegestaan, althans volgens ons gemeentebestuur. Toen men eindelijk inzag dat voor snorfietsen vanwege hun snelheid, hinder, herrie en luchtvervuiling natuurlijk vrijwel dezelfde regels gelden als voor andere gemotoriseerde tweewielers zoals scooters en bromfietsen, is men gaan sleutelen aan de A.P.V. Het resultaat is dat het voetgangersgebied in het Amstelveense Stadshart niet alleen verboden is voor (vracht)auto's, motorfietsen, scooters en bromfietsen maar nu eindelijk ook voor snorfietsen. Althans officieel, volgens de APV-borden bij alle toegangen tot het Stadsplein.

In de praktijk 'mogen' gemotoriseerde tweewielers echter nog overal in het Stadshart parkeren en dus scheuren zij nog steeds overal rond, zelfs tot bijna in de winkels. Dat is niet prettig voor andere bezoekers en ook niet veilig voor de winkels. De veelal jeugdige scooterrijders vinden het natuurlijk prima, want zij hoeven niet te lopen zoals de andere bezoekers die met de auto, bus of tram naar het Stdshart komen om te shoppen. Zo werkt het namelijk: Scooters rijden overal waar zij mogen parkeren. Dus ook op op trottoirs, in het Amsterdamse Bos, over de wandelpaden langs De Poel en in Amstelveense voetgangersgebieden. 

Officieel is in het Stadshart het rijden met en het parkeren van (snor)scooters verboden, net als in alle stadscentra met voetgangersgebieden in Nederland. Daar wordt zo'n scooterverbod echter wél gehandhaafd, maar in Amstelveen niet, ook al staat het overal duidelijk aangegeven op APV-borden met 'Stadspleinregels' bij alle toegangen tot het voetgangersgebied.

Andere gemeenten handhaven een (snor)scooterverbod in voetgangers- en winkelgebieden door middel van een parkeerverbod voor scooters. Hierbij maken zij gebruik van het verkeersbord E3 dat aan handhavers de mogelijkheid om fout geparkeerde (snor)scooters op hun nummerbord te bekeuren.

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.
Naar Startpagina van 'Amstelveen Kan Beter'.