AMSTELVEEN KAN BETER

Herbert Raat (VVD): "Dat is niet de stad die wij willen."

Interview in Amstelveens Nieuwsblad van 25/1/2012.

'Ruim 200 bonnen 2011'. 
[Dit was een leugen want dat waren geen bonnen voor overtreding van het scooterverbod, maar voor plassen in het openbaar e.d.. RvW.]

Amstelveens Nieuwsblad, 25 januari 2012, door Henk Godthelp, redactiechef AVN.

“Over geheel vorig jaar zijn meer dan tweehonderd processen verbaal (PV) uitgeschreven voor scooteroverlast op het Stadsplein. Tevens zijn er met grote regelmaat waarschuwingen gegeven aan scooterrijders die reden over het plein of er verkeerd geparkeerd stonden. 

Dit blijkt uit navraag van deze krant naar aanleiding van de officiële klacht die een burger heeft ingediend tegen wethouder Herbert Raat (VVD). De liberaal wordt verweten onvoldoende op te treden tegen overlast van scooters. Het is voor de gemeente een duidelijk teken dat er wél (wordt) gehandhaafd in het centrum. Raat stelt dat het onmogelijk is om er zeven dagen per week 24 uur per dag bonnen uit te schrijven. 
Zie elders deze krant ‘Dat is niet de stad die we willen’.”

"Dat is niet de stad die wij willen."

“Het gemeentebestuur werd vorige week geconfronteerd met een officiële klacht tegen één van zijn wethouders. Een zeer ongebruikelijke stap die de opmaat moet zijn voor een klacht bij de nationale ombudsman. De Amstelveense burgerraadsman (gemeentelijke ombudsman) verricht momenteel een onderzoek. Door de jaren heen heeft deze krant geregeld brieven gepubliceerd van de klager (zelfs deze week nog), nu op deze plek de repliek van de bestuurder. ,,Dat is niet de stad die we willen.”

In een notendop de kwestie: de heer Robert van Waning, bewoner van het Stadsplein, verwijt wethouder Herbert Raat onvoldoende te handhaven inzake de overlast van scooters op het plein. In lange brieven, vaak vergezeld door tientallen foto’s, probeert Van Waning aan te tonen dat er volop op het plein wordt gereden en illegaal geparkeerd. Op hoge toon eist hij dat er wordt opgetreden. 
Wethouder Raat had in 2007 voor het eerst contact met Van Waning over het onderwerp. Raat was toen raadslid voor zijn partij. ,,Ik was het deels met Van Waning eens. We hebben toen ook actie ondernomen en de handhaving is duidelijk verbeterd.” 

Maar inmiddels is de relatie tussen de bestuurder en de burger bekoeld. ,,Van Waning is in het stadshart gaan wonen en is er achter gekomen dat er voordelen maar ook nadelen aan kleven. Wonen aan het Stadsplein is hartstikke leuk, maar er is ook markt, er komen jonge mensen met fietsen, skates en scooters, er zijn evenementen en er is een bruisende fontein waar kinderen graag in spelen en spelende kinderen maken wel eens geluid. Sommigen vinden dat heerlijk, maar kennelijk kan Van Waning er niet tegen. Maar de rust van de polder vind je hartje centrum niet.”

,,Wie overigens de naam Robert van Waning intoetst bij Google kan zien dat hij een man met een brede belangstelling is. Van condensstrepen in de lucht tot Israël en het zionisme, Van Waning heeft overal een mening over en meestal niet van de meest gematigde soort gezien de reacties die hij oproept. Zelfs de Raad voor de Journalistiek is al door hem ingeschakeld.” Raat is het negativisme zat en wil ,,een streep in het zand trekken.” ,,Die 29 bonnen gaan Van Waning lang niet ver genoeg. Hij wil dat de ‘overlast’ van de fontein, zoals spelende kinderen, wordt aangepakt, dat skateboarden wordt verboden en ga zo maar door. De gemeenteraad heeft prioriteiten gesteld voor de handhaving. Daarbij staat de veiligheid van onze inwoners voorop en daar hebben we onze handen vol aan. Als we Van Waning zijn zin geven dan hebben we geen mankracht voor echte problemen, dus we gaan echt niet permanent mensen in uniform op het stadsplein zetten. Dit zou niet de stad zijn die wij willen.”

Raat roept op tot meer tolerantie bij Van Waning. ,,Hij komt al jaren bij de gemeente met dezelfde klachten en vervolgens is iedereen daar weer druk mee. Het kost de Amstelveense belastingbetaler een hoop geld. Ik heb daar paal en perk aan gesteld en duidelijk gemaakt waar we voor staan en waarvoor niet. En dat betekent dat hij een kort en zakelijk antwoord krijgt en dat is het dan. Als wethouder heb je de verantwoordelijkheid om niet iedereen naar de mond te praten.””

[Bron: Dit artikel is helaas onvindbaar op de website van Dichtbij / Amstelveens Nieuwsblad.]






Naar 'Bijdragen van RvW aan het publieke debat'

Naar Startpagina van 'Amstelveen Kan Beter'